Lær dit barn alfabetet med disse smarte indretningsfund

Er dit barn eller måske barnebarn begyndt at vise interesse for lære lidt om de forskellige bogstaver, og hvordan man staver sit eget navn? Det er vigtigt at tage denne naturlige interesse for at lære om alfabetet seriøst, da alle (både børn og voksne) lærer mest, når de er villige og interesserede i at lære. Har man modvilje mod det, kommer det ikke lige så let. Så grib chancen mens den byder sig, og begynd at øve alfabetet sammen med dit barn. Det er dog vigtigt, at man husker på, at det er børn man har med at gøre, og deres fokus og koncentration nok ikke holder lige så længe som din. Prøv derfor at gøre læringen til en leg, så det er spændende og sjovt, og dermed fastholder fokusset i lidt længere tid. Mangler du inspiration til, hvordan du kan tage læringen ned i børnehøjde, har vi her samlet tre bud. Alle budene kan inkorporeres i indretningen på fx børneværelset – og samtidig se relativt smart ud. 

Alfabet plakat er vejen frem
En moderne og farverig alfabet plakat på børneværelset er en helt oplagt idé til at øve på de forskellige bogstaver sammen med dit barn. En alfabet plakat er lavet til børn, og derfor bærer designet også præg af det i form af dyr og andre illustrationer ud for bogstaverne. Det smarte ved dette type design er, at du og barnet kan snakke om de forskellige dyr, som starter med bestemte forbogstaver i alfabetet. Det er nogle rigtig gode og letgenkendelige sammenkoblinger for barnet, der gør det nemmere at huske og skelne de forskellige bogstaver fra hinanden. Det er også med til at hjælpe på udtalen af de enkelte bogstaver, når man fx kan sige ”Ssss som i sssslange”. Hæng alfabet plakaten på børneværelset eller i køkkenet – bare en synligt sted, så I kan øve ofte. 

Stilfulde udskåret bogstaver
Udover fine plakater med alfabetet på, kan man også få bogstaver udskåret i træ, som kan hænges op på væggen med elefantsnot. Hæng alfabetets bogstaver på en væg i børneværelset, eller et andet sted i boliggen hvor der er plads til det. På den måde kan dit barn lege og flytte rundt på bogstaverne – fx prøve at stave sit navn med hjælp fra en voksen. Sammen kan i øve på de enkelte bogstaver og hvilken rækkefølge de skal stilles op i så de danner alfabetet. På den måde får dit barn en god introduktion til alfabetet, og får måske endda dannet en god forståelse for det inden han eller hun starter i skole. 

Klatregreb i bogstaver 
Har dit barn masser af krudt i bagenden og derfor svært ved at sidde stille og snakke om de forskellige bogstaver? Det er heldigvis ikke noget problem, da man sagtens kan integrere aktivitet, mens man lærer alfabetet bedre at kende. Det gør man ved at hænge nogle klatregreb formet som bogstaver op i hjemmet – enten indenfor eller udenfor. Vi anbefaler dog, at man også anskaffer sig en måtte til at ligge nedenfor klatrevæggen, så der ikke sker ulykker! På den måde kan man øve sig på bogstaverne, samtidig med at man klatrer.